Harry Hole-stiftelsen gir 1 million til TV-aksjonen

I dag mottok UNICEF og TV-aksjonen 1 million kroner fra Jo Nesbø - og prisutdeler Marte Wexelsen Goksøyr, som selv vant pris. 

Hvor? Jo, selvsagt på Harry Holes stamsted på St. Hanshaugen i Oslo, restaurant Schrøder, med kaffe, karbonadesmørbrød og allsang. Harry Hole-stiftelsen er forfatter Jo Nesbøs eget fond, etablert i 2008, som støtter utdanning for barn - spesielt i utviklingsland. I år gikk altså pengene til UNICEF og TV-aksjonen, som skal gi utdanning til barn i Sør-Sudan, Mali, Syria, Pakistan og Colombia. Dette er en av forfatterens egne hjertesaker - at alle barn må få lære å lese og skrive.

- Jeg har reist mye fra jeg var ung, og jeg skjønte tidlig at det utdanningssystemet vi har i Norge danner grunnlaget for et egalitært samfunn. Når en hel befolkning kan lese og skrive har man alle muligheter til å utvikle et demokrati. Utdanning er en av de viktige bærebjelkene i et demokrati, og derfor er det viktig. Med en høy grad av analfabetisme er det svært usannsynlig at man greier å utvikle et demokrati, sier forfatter Jo Nesbø til UNICEF.

"Ei ålreit dame"

Årets pris er på 1 million kroner, som ble overrakt leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby i dag. En annen prisvinner sto for den høytidelige overrekkelsen, nemlig skuespiller, manusforfatter og damfunnsdebattant Marte Wexelsen Goksøyr, som fikk Harry Holes æresbetegnelse "Ei ålreit dame" - for sin samfunnsinnsats og for sitt forsvar for alle minoriteter. Hun er i disse dager aktuell med teaterstykket "Hva er problemet", som hun selv har skrevet og spiller i, sammen med skuespiller Sven Nordin.

- Hun tør å snakke høyt om noe mange ikke tør å snakke om. Og hun er et forbilde for mange som trenger gode forbilder, sa Jo Nesbø da han delte ut diplomet.

Les hele saken her.

Foto: Jo Nesbø, Marte Wexelsen Goksøyr og Vibecke Østby, aksjonsleder i TV-aksjonen

Tekst og foto: Gro Rognmo/UNICEF